tisdag 6 oktober 2015

Flykting upplever arbete som straff.


Bilden försvann när jag städade i Googles album.



Ja, det där kan man ju fundera på. Arbetet alltså!

Vad är det egentligen? Vad tycker vi?

Jag tror inte att man upplever arbete som straff om man upplever meningen med det man gör. 


Då kan man ju tänka på vad "arbete" egentligen var förr.
Det var att mata barn, hugga ved, såga, bygga sitt hus, harva, jaga, fiska, ploga, sy, spinna, sticka, väva, mjölka, gräva..... ännu tidigare i historien kanske det var att gå ut och äta, dvs plocka blad och frukt och fiska. Kanske... plocka sniglar, larver och grodor och bygga hyddor.

Sådant arbete kan vem som helst uppleva som meningsfyllt eftersom det tydligt märks vad det är för mening med det, men i vårt samhälle så upplevs det inte längre alltid som att "arbete" är meningsfullt. Vi är mest bara indoktrinerade till att tro så. Lurade av själva ordet.

Mammor måste lämna småbarn till "fabriksuppfostran" på dagis för att själva få nervsammanbrott av att vara på ett jobb som kan uppfattas som totalt meningslöst, i alla fall av en person, som absolut inte passar för det.
Troligen är jobbet också meningslöst "på riktigt" om det bara syftar till att producera skräp, som förstör naturen.
Många människor, som "arbetar" gör bara omgivningen en björntjänst, dvs medverkar till att förstöra för alla, både djur och människor.
Jag hörde på radion att det är väldigt många, som mår psykiskt dåligt. Vi betalar läkemedelsindustrin för dyra lyckopiller för att lura nervsystemet till att sluta reagera så att vi kan tro att vi gör något bra när vi anstränger oss för att göra något, som kanske inte alls är bra..

Den här religionen, som säger att "alla ska arbeta" borde bytas ut mot att "alla ska göra något bra", dvs något som är bra på annat sätt än att det bara går att sälja.
Vi har en slogan, som säger att man "ska göra rätt för sig" men vad för slags "rätt" ligger det i att exempelvis sälja snask (av ben+socker+kemikalier) och genmodifierad skräpmat, som i längden gör att folk blir sjuka?

Om man vill räkna upp dåliga grejer, som folk arbetar med, så kan listan göras flera meter lång.
Men vad är bra? Det skulle nog folk inte kunna enas om, i alla fall inte så länge som pengar är inblandade.
Men ändå så måste vi "byta grejer med varandra" och då måste man kunna handla.

Jag har inget emot att man bygger upp ett bra samhälle, men hela det projektet verkar ha gått snett. Det har blivit för "modernt" och tekniskt, som att allt ska skötas av bara maskiner och robotar och folk blir också som arbetsrobotar.
Kanske människan är för dum för att kunna förstå vad som är ”bra”? 


Men alla dessa fina jobb, som vi har över hela jorden, verkar ju långsiktigt vara något destruktivt, så man kan ju undra om inte världen skulle bli bra om alla sysslade med att ta hand om naturen, djuren och jorden, genom att använda våra kunskaper till att göra det "jordiska" arbetet lättare i stället för att helt utplåna det. 

Om alla hade små egna odlingar och djur så skulle väl alla på hela jorden kunna vara ganska så självförsörjande vad beträffar mat och man skulle inte behöva "bekämpa fattigdomen". Vad är det för mening med att vara rik om hela jorden ligger öde? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar